sábado, 31 de diciembre de 2011

Informació Quàntica

El tractament quàntic de la informació (q-bits) es fonamenta en el paradigma quàntic i s'obre en diversos fronts: computació quàntica, criptografia quàntica, comunicació, i dispositius físics (q-portes lògiques) [basats en sistemes atòmics, iònics, fotònics, d'estat sòlid, o bé barreges d'aquests] que permetin implementar de forma real els algorismes dissenyats per al càlcul paral·lel (q-algorismes/programes). No cal dir que la base d'aquestes aplicacions és la teoria de la mecànica quàntica.

Un problema de computació tractat amb algorismes adaptats a la computació quàntica (q-algorismes) guanya en rapidesa en relació als corresponents algorismes clàssics. Un dels algorismes quàntics més estudiats és l'algorisme de Shor (Peter Shor). L'algorisme de Shor serveix per expressar un nombre enter com a producte de nombres primers. Hi ha molts algorismes clàssics que fan el mateix, és clar, però el de Shor dóna el resultant en temps polinòmic, en concret, de tal manera que si el nombre a factoritzar és n, la tasca s'efectua en un temps O((log n)3).

Els algorismes clàssics no permeten fer aquesta tasca de forma tan ràpida: per a n donat, si aquest és un nombre considerablement gran, no la poden dur a terme en temps O((log n)k) sigui quin sigui k. Val a dir que els mètodes d'encriptació RSA es basen en la dificultat que comporta intentar trencar la clau si aquesta està formada per un nombre enter molt gran. La possible implementació d'algorismes quàntics de forma pràctica sí que ho podria fer. És per això que el futor paradigma criptogràfic sembla que s'allunyi del de la criptografia de clau pública (RSA) ja que aquesta via ja no garantiria la seguretat.

Referències:
Seguint el següent vincle es pot consultar material d'introducció: [https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_information]



No hay comentarios:

Publicar un comentario